Khamis, 7 Januari 2016

A K U


Assalamualaikum w.b.t ...

Aku ,
Aku cemburu , Aku Sedih .
Aku cemburu dengan kehidupan orang lain ,kawan-kawan aku .
Bila tiba waktu hujung minggu mereka boleh merebahkan badan dan merehatkan fikiran ,
Hilangkan segala masalah ,tension dengan kelas ,lecturer ,assignment .
Aku jeles dengan kakakku yang dahulu bila tiba waktu cuti pulang ke rumah,dia boleh berehat.
Ialah letih kerana keadaan study disana.
Aku jeles bila dengar kawan-kawan aku beritahu yang mereka cuti boleh berehat dirumah,kampung halaman masing-masing setelah berhempas pulas dengan kelas dan assignment.
Hati aku berkata "Untunglah mereka"
Sedangkan aku ? sebaliknya ..
Aku inginkan semua itu.

Bila tiba waktu hujung minggu aku akan lakukan tanggungjawab aku sebagai seorang anak,
Menolong ibuku meniaga di pasar .
Bila ada program luar aku terpaksa batalkan atau datang lewat ,
Aku tahu bila tiba waktu hujung minggu,pendapatan ibuku akan meningkat,
Itu lah harapan ibuku supaya aku boleh menolongnya .Jadi aku tak boleh menolak.
Aku tahu jika aku terpaksa cakap yang aku tidak boleh menolongnya sebab hal-hal lain dia akan mula bising .Yang mana satu harus aku pilih ? Aku menangis . .

Aku sedih dengan keadaan aku ,
Aku sedih , tidak sanggup bila ingin meminta wang kepada ibu bapaku,
Kerna aku tahu,
Bila aku memintanya,mereka pasti akan rasa sedih,
Aku tahu kami bukan orang senang.
Pernah dahulu bila aku meminta wang untuk membeli buku,ibuku menangis kerana tiada wang.
Mula pada itu aku jadi takut ,
Aku tidak mahu melihat mereka menangis.

Kadang bila ibuku bertanyakan soal wang samada aku mahu tambahan atau tidak
aku akan jawab "ikut mama nak bagi berapa"
Tapi bila dikelas aku akan ikat perut kerana duit-duit itu akan aku habis pada semua assignment aku.
Sehinggakan bila aku lapar sangat waktu rehat,
Tambahan tergugat melihat kawan-kawan makan.
Aku hanya keluarkan duit syiling untuk membeli makanan ,
tiada siapa tahu ,itulah pengalaman aku .

Bila saja aku ada assignment yang perlu di print sehingga berpuluh-puluh ringgit,
Sebenarnya aku tak sanggup nak minta pada ibu bapaku,
Disebabkan terpaksa ..
dan aku dapat lihat dari segi riaksi mereka bila aku berbuat demikian.
Aku sedih ,

As a student architecture ,
Pasti ada yang pernah mengalaminya ,
Selalu tidur lewat,
Pulang rumah lewat sebab berada di dalam studio or bersama ahli kumpulan untuk siapkan assignment sampai lewat.
Jika aku ,ialah aku ini anak perempuan.
Cukup risau jika pulang lewat.Keluar malam balik lewat.
Bila malam jika aku nak keluar siapkan assignment pasti ibu bapaku akan menghantar aku,
Kadang-kadang sehinggakan aku dimarahi kerana mereka perlu menghantar aku,
Mungkin letih , mungkin ada banyak kerja lain .
Aku minta untuk pergi sendiri tapi tak dibenarkan,
Jika dibenarkan pun mungkin mereka dalam keadaan marah.

Tambah pada waktu itu , time assignmnet banyak ,laptop aku rosak .
Aku terpaksa pinjam pada kawan aku,padahal mereka pun perlukan assignment mereka.
Aku jadi kalut .
Aku meminta wang PTPTN aku pada ibuku untuk memperbaiki laptop,tetapi sudah tiada kerana ibuku menggunanya untuk membayar yuran sekolah adik-adikku dan lain-lain.
Aku jadi sedih ..
Lagi pula sekarang aku nak beli laptop baru sebab laptop aku yang sekarang ni sudah nazak,tak mampu nak menampung program dan software .

Bila aku pulang lewat maghrib kerana terpaksa menggunakan laptop kawan untuk siapkan assignment.
Ibu bapaku memarahi ku,
Aku mendengar sahaja segala leteran ibuku didalam keadaan dia menangis.
"Hang balik rumah lewat ingat tak dak kerja ka kat rumah ni nak buat.basuh baju,buang sampah,kemas itu ini.Semua aku nak buat."
Aku yang berada di dalam bilik pada masa itu menangis keesak-esakkan,
Kenapa mesti aku ,Kenapa aku mesti lalui semua ini.Tolonglah faham keadaan aku.

Disebabkan semua ini aku jadi down,
Aku jadi tiada semangat,
Apa yang ada didalam fikiran aku sekarang ni,better aku berhenti belajar dan tolong ibuku dari mengalami semua masalah ini.Tapi aku tak boleh ,aku nak buktikan yang aku boleh berjaya.

Aku banyak mendapatkan nasihat daripada orang yang lebih tua dari aku,mereka juga kesian dengan apa yang aku alami dan memberikan kata-kata semangat kepadaku.
"Patutnya kita bantu ibu,bantu keluarga,berkorban untuk ibu,macam ibu korbankan untuk kita."
"Bila rasa sedih,ingat balik jasa ibu,Kalau bagi semua duit ptptn.Duit dapat seumur hidup pun tak mampu balas jasa ibu." Nasihat seorang ustaz .

Mungkin ini takdir yang telah diberikan olehNya iaitu menjadi seorang anak yang selalu berkerja dan menolong ibu bapanya.
Mungkin aku tak perlu merungut dengan semua yang menimpa keatas diri ini ,
Mungkin ini semua ada hikmahnya ,
Mungkin pada masa inilah aku boleh membuat jasa pada ibu bapaku .
Ini lah tanggungjawabku sebagai seorang anak.Aku sayangkan keluargaku

Semua ini boleh dijadikan tauladan dan akan aku abadikan dan ceritakan kepada generasi akan datang supaya tidak berputus asa apabila menghadapi dugaan dalam hidup.




Isnin, 23 November 2015

Mengumpul kembali kenangan semester4 PART4



Assalamualaikum ....

kembali kita ke tajuk sama tapii .. PART4 haha banyak sangat part kan .. aku malas nak ceritakan kesemuanya terus,takut panjang lebaq pulak kan .. so cheq nak la cerita sikit-sikit .

selalunya bila hujung minggu ja my family akan pulang ke kampung,biasalah kampung dah dekat so selalu la balik.balik pun nak lepak-lepak..makan-makan kat sana.uiisshhh cakap pasai kampung nih semua orang suka kampung kan..yang kata tak suka tu,geli la,kotoq la,nyamok la..lama-lama dia suka jugak dengan keindahan kampung yang tak sesak,udara yang nyaman.
so kawan aku yang asal peneng nih dok gaduh lapaq masakan ibu la itu la ini la.aku pun bagitau la kat mama pasal nih,mak aku pun ajak la balik kampung,dia pun bab makan lajuuuu...terus nak ikut .. aku bagi dia rasa air jagung yang bubuh santan and garam.firstly dia cakap macam tak mau tapi bila dia rasa terus rasa sedap..kaaawwww baq hiang air dia.

mak aku bawak balik,sotong ayam ikan beda nak masak kat kampung nih ... jenuh la kawan aku nak makan,siap tambah 3pinggan .. haha kan dah kena penangan masakan kampung aku ... tambah-tambah gulai giling tok aku,yang dia giling sendiri,semua bahan dapur dia sendiri,kunyit buat sendiri,asam jawa buat sendiri,rempah giling buat sendiri,macam-macam lah.
nasib musim buah dah lepas ja,tidak mencicah sakan la petang tuh ...


 ni pic time aku bawak kawan aku nih jalan-jalan tepi bendang..nasib la dia dah biasa dengan bendang nih,tak dak la perak sangat.



ni pic sem lepas aku bawak balik orang perak pulak my classmate .. tengok tu .. excited gila bila nampak pokok padi depan2 mata .. siap kupas mkan beras dia lagi .. huhu happykan bila boleh share keseronokkan dekat kampung dengan member2 . :)



kelas DESIGN PALING STRONGER !! yeahh .. kali nih pakat kena guna laptop sebab guna autocadd,sketchup n lumion .. so pakat-pakat la berebut plug sebab nak cas laptop . deretan suis kat dinding pun ada sebelah ja.bila lecturer masuk terus terkejut kenapa semua orang berkumpul belah kiri ja . haha ... tengok la semua student buka laptop,paham-paham jela kan.

gambar dalam studio time kelas design


kali nih last project untuk maltimedia ada sangkut pauk dengan contest dekat KDTC iaitu bertemakan HIDDEN KEDAH  iaitu tempat-tempat bersejarah yang ramai orang tak tahu .masa lecturer bagi brief tentang last projek nih aku dah dapat idea tempat untuk aku shoot video iaitu Kota Kuala Kedah.Lecturer cakap first come first serve so aku terus cuuppp dulu .. haha .. punya semangat kan .. time lecturer bagi brief tu jugak la aku bagi terus nama tempat tu .. haha semangat takk .. 
untuk last project ni dalam kumpulan just ada 2orang saja . so aku dengan farah .. kami rancang untuk pi melawat tempat tu dulu,tengok-tengok kawasan dia dulu .. cantik jugak..selama nih aku dok lalu kot tepi ja pandang sebelah mata ja... haha serius cantik dengan kota dia bersebelahan dengan laut .




bila sampai sana tu mula la kan nak shoot gambar la katakan ...

ini dekat rumah api yang dikawal oleh pihak maritim and still aktif



ini pulak muzium,dalamnya terdapat pelbagai penemuan peninggalan zaman dahulu like pinggan mangkuk and banyak lagi la.dulu bagunan ni ialah istana tak silap aku and pada tahun keberapa entah dijadikan sekolah.aku tak ingat



ini pintu kacapuri








tengok la kawan aku tolong shoot pic aku,kalau nak tau dalam banyak-banyak pic aku satu ja yang jelas yang lain blur .. huhu sadiss ..





gambar ini ja nampak ok








kami cukup tertarik dengan jenis tingkap lama ni .. dia nampak ja macam casement window . ala yang buka tutup tu..tapi dia punya louvered tu yang garis lubang-lubang tu boleh jadi macam tingkap nako tau ... waahh rupanya zaman dulu pun ada pemikiran seni sebegini 



tengok la video nih,kawan aku try main-main dengan tingkap tu .. aku nak main pun takut tercabut .. tak ka nayaa .. huhu 

video







disebabkan kesibukkan yang melanda . . dengan cuaca jerebu yang teruk dan berpanjangan sampai berhari-hari agak susah untuk kami shoot video,kami terpaksa shoot video nih last-last minit.agak kalut jugak laa.. huhu so ini la hasilnya  HIDDEN KEDAH - Kota Kuala Kedah    selamat menonton :)




Rabu, 18 November 2015

Mengumpul kembali kenangan semester4 PART3




Assalamualaikum ....

hye .. hye ... haha bertemu kembali dalam rancangan mengumpul kembali kenangan semester4 untuk PART3 kali nih .. haha ><

aku penat betul bila lawan2 aku yang tak pernah tau study architecture ni macam mana selalu dok tanya-tanya assigment tak siap lagi ka ? banyak lagi ka ? bila nak siap ? banyak nyaaa ? haha aku dah penat nak jawab .. aku just boleh jawab ingat assigment kami nih ada satu ja ka .. selesai satu ada lagi la .. selesai satu ada lagi assigment mai masuk .. tak kan berhenti henti sampai habis semester . so faham-faham jelah cara aku belajar nih macam mana .. kalau nk qalik bersosial and boleh rehat sikit pun tunggu hujung-hujung minggu ja..rasa tak beban la sangat . . 

ok harini kelas habis awal so kami pergi ke kedai Art Printing .. dekat situ cc ada tempat student nak buat kerja pun ada . . complete la untuk kami buat kerja kat situ .pi situ bukan buat kerja pun .. aku belajar benda baru harini iaitu WPAP tak salah aku ... grafik semata-mata . . huhu cuba mengubah gambar seseorang menjadi warna warni . . 



dalam tengah kusyuk dok buat.kawan aku datang cakap abang wafi ajak pi open house member dia .aku pun tak sangka la kan .. abang senior koott ... dah lama aku dok peqati dia .. sebelum belum ni kalau aku pi kedai tu dalam diam diam aku bisik kat kawan aku abang comel,. . huhu aku tertarik dengan gaya dia,nampak agak lemah lembut.abang wafi dia kerja kat kedai tu . perjalanan kami pun bermula dengan meminjam kereta boss kedai tu iaitu paksu,paksu pun spoting jugak.open house tu tak dak la jauh sangat.masa dalam perjalanan pergi dan pulang tu aku cuba ambil kesempatan untuk bersembang dengan dia ... tanya itu ini . rupanya dia orang jitra nih ja,rumah dekat ja pun ..aku tak ingat masa ni macam mana aku boleh berani minta nombor telefon dia.haha aku pun dah lupa sebab sembang banyak sangat.








bila nak balik dari kedai tu anis yang baju warna biru dalam gambar atas nih dia bagitau hujung minggu nih dia nak buat makan2 kat rumah dia,makan2 dengan classmate jelah.rumah dia dekat alor star ja.punya sembang2 plan nak ajak abang wafi sekali.haha..lagi ok la masa tu .anis dapat nombor telefon abang wafi . bila dah balik aku whatsap anis minta no fon abang wafi.
aku mula tegur abang wafi . . dia tak kenal aku haha memang tak kenal la dah dia tak dak no fon aku.
selepas pada hari ni tiba-tiba muncul satu perasaan ni .. bukan cinta ok tapi rasa ingin lebih mengenali abang wafi and lebih rapat dengan dia . aku akan cuba usahakan .. 

aku dok plan nak pi rumah anis dengan member2 lain . . tapi kan abang wafi tak tau rumah anis . . soooo ..... haha selepas ja solat jumaat aku tunggu abang wafi petronas dengan motor,abang wafi datang dengan berjubah.masa dah begerak tu aku tak berapa dengar dia cakap apa,aku dengar dia sebur rumah-rumah.aku ingatkan dia cakap nak balik rumah letak barang sat.aku pun berhenti la kat tempat lain.tiba-tiba abang wafi patah balik datang dekat aku,aku tengok dia dalam hati aku
 " haa...sudahhh ..."
abang wafi dah beletiaq..maksud dia tadi yang aku tak dengar tadi dia suruh aku ikut balik rumah dia..adeehhhh ... malunyaaa ..... masa atas motor dok ikut abang wafi dari belakang aku cakap sorang-sorang,takot semua ada..takot abang wafi marah. hihi akhirnya sampai jugak rumah dia,aku takot jugak takot jumpa mak ayah dia ka jiran-jiran tengok ka.nasib dia tinggal aku kat luar dia masuk dalam pi simpan barang la kot.at last aku tau dia tinggal dengan kak and adik dia kat rumah tu.aku malas nak tanya dia banyak,aku takot dia sedih.ok berbalik pada cerita...

bila dia keluar dia sempat lagi petik buah rambutan yang dah masak kat depan rumah dia.kot nak jemput aku .. hihi lawak ja .. aku hanya mampu senyum jela .. kami sembang-sembang dulu,tanya rumah aku dekat mana.dia marah akuuuuu .... beletiaaqq... uwaaaaaa ....
dia beletiaq aku sebab aku dah duduk kat sini dah 20 tahun tapi tak tau lagi nama tempat kat sini..nama2 kampung kat sini.adehhh .. huhu beletiaq laa..aku suka dengaq.dengan muka serius dia.dia cakap satgi nak pi kot jalan mana ? rumah anis dekat mana .
aku cakap la "dekat dengan gunung keriang . kita pi kot jalan besaq la,kot sungai korok,snang kit street ja."
dia cakap awat tak  ikut jalan belakang,dekat sikit..aku tak tau jalan-jalan kot sini kan.so dia nak tunjuk jalan kampung sini.aku pun ikut jela dari belakang ... senyum jela aku tengok dia kat depan,dah la tak pakai helmet,tau la jalan kampung.

sampai ja jalan kecil oqang panggil batas ban jalan tepi sawah. kami bergerak besebelah kononya nak sembang la sambil bawak motor.dia cakap la ini kampung apa .. apa .. aku pun ooo...senyum2 ajaa... hihi.sampai ja rumah ini . . kami masuk sembang-sembang masa tu tak semua orang lagi ada..masih ada lgi yang tak sampai.dalam beberapa minit kemudian rakan-rakan yang lain sampai,dorang terkejut sebab ada someone yang lain hari ni,abang wafi laa...kompom la terkejut macam mana abang wafi boleh ada dekat sini .. haha terus malu2 nak masuk.
ini gambar kami-kami kat sana .. . 





hihi boleh la .. happy jugak kan .. dari dok rumah tak buat apa kan ..
kalau hangpa nak tau .. hujung minggu nuu pulak aku keluar lagi dengan abang wafi.best abang wafi spoting.aku beranikan diri keluar sorang2,masa tu hari apa ntah,plan nak main bowling,itu ini .. nk dkat sejam jugak la aku tunggu kat mall,jlan sorang pun best gak..huhu .. dia cakap dalam pukul 3 dia datang.3 lebih jugak la dia datang.masa tu aku dok tingkat 2 aku nampak dari atas abang wafi berjalan ngan 2orang budak laki lagi.dalam pemikiran aku.."haii,sudahh dia bawak kawan,dah la aku sorang-sorang." aku pun beranikan diri pi kat abang wafi.aku beletiaq kat dia cakap dalam pukul 3.dia jawab balik dalam pukul 3 tu 3.15 boleh,3.30 pun bolehh .

aku ikut jela depa nak pi mana,depa nak pi makan dulu,aku pun ikut.boleh tahan 2orang budak laki yang datang sekali ngan abang wafi,cakap banyak sampai aku tak tau nak sembang macam mana.tiba-tiba yang datang oder tu budak kelas aku masa sekolah..aduhhh lagi la aku malu..tambah lagi depa tiga nih kenal dengan kawan aku tu.habis la akuuu ... 

so sambil2 makan kami kenal-kenal la..qupa qupanya salah sorang tu adik abang wafi .. haha patut la muka ada nak sama sikit..sikit jela.. huhu jaqang ehh nak tengok adik lelaki ngan abang satu kepala keluaq sama2.depa dua pun umoq sama dengan aku,memang depa nih boleh satu kepala,buat qamaaiii .. haha .. adik abang wafi nih tengah dok mencari teman,depa suruh aku ajak kawan-kawan lain keluar sekali,aku ajak la farah,lagipun dia sorang2 dekat rumah.aku cakap abang wafi nak belanja laju ja dia datang.huhu.lepas pada makan tu kami pi karoke dulu kot .. ini masing-masing punya $$$ la . . hihi malas aku nak minta org blanja pulak.lagipun aku tak mau nyanyi sebab malu .

video ni masa kat kaunter pusat karoke tu..tengah aku kusyuk dok rakam abang wafi perasan . . haha nampak kan abang wafi,adik dia baju hitam kawan dia pun baju hitam gak..adehh . .huhu satgi tengok la gambar yang mana muka nak sama sikit tu dia lah .


video


ni pulak video si abang dan adik nyanyi lagu black-teman pengganti . . terkejut aku adik dia si nazmi pandai rap 


video

last2 depa suruh aku nyanyi jugak ,, aku berduet ngn abang wafi lagu andai hatiku bersuara.. haha malu gilaaa....lpas karoke kami pi main bowling .. best jugak..3orang ja main .aku abang wafi and adik dia..








video

minggu ni aku dapat task apa tau tak untuk assigment multimedia .. v-blog . . ala-ala mat luthfi tu la..bila saja lect cakap v-blog tentang isu masa kini terus muncul dalam kepala otak aku .. vape !! yeaahhh vape memang orang tengah gila sekarang nih,ada kebaikkannya ada keburukkannya.



semua kelengkapan untuk buat video nih sudah ada,tripod and camere cuma tinggal nak susun dialog and watak..aku buat dua watak,sorang nerd and sorang lagi diri aku lah .. haha 




haha tu lah watak-watak aku dalam v-blog nih .. klau hangpa2 smua nak tengok video nih .. klik kat sebelah nih   V-BLOG - VAPE GOOD OR NOT ??  selamat menonton !! :)



minggu seterusnyaaaa ..... haha keluar lagi la ... pi main rollerblade..serius aku tak qeti .. last main masa umoq tadika-tadika gitu .. haha 
video ni masa dekat tasik tu diambil oleh nazmi adik abang wafi.. time nih abang wafi dah jalan jauh.tau la dah handal pun .. huhu tinggal aku dengan kakngah kat belakang,nasib ada abang-abang jadi penjaga kami,tolong galas beg kami.. haha jatuh tersungkoq depa tolong angkat ... 


video





serius bestt .. berpeluh pun berpeluh ... banyak kenangan kat sini .. huhu uppsss ... aku terus rapat dengan dia .. tapi time tu jela .. haha



aku selalu pi buat kerja kat kedai tu .. kami semua panggil kedai paksu sebab bos nya orang panggil paksu.kawan-kawan aku pun asyik pikir bukan-bukan bila aku asyik pi kedai tu ja.depa mula pikir sebab abang wafi .. noo .. aku tak tau sebab apa,maybe sebab tempat dia menarik and aku dah kenal dengan pekerja dalam tu.adooii...huhu satu lagi bila ada problem dengan assigment.autocadd,sketchup,lumion and sebagainya aku boleh tanya depa.itu la sebabnya..
abang wafi selalu la jugak ajak lunch sekali , first lunch agak malu-malu kucing gak la,best gak boleh kongsi-kongsi cerita time tu .. 
macam aku cakap aku cuba ingin mengenali abang wafi dengan lebih mendalam tapi akhirnya tak berjaya,aku dah penat cuba rapat dengan dia,dia buat macam biasa ja.bukan maksud aku nak kenal lebih rapat tu like bercinta. no.. no... aku pun nak belajar dulu.just sebagai sahabat saja.



keesokkn harinya kawan aku cakap kena tolong senior buat video untuk design festival,kawasan shoot video tu dekat tasik darulaman.aku pun dengan rela hati pi la tolong depa,aku ingatkan pi tolong angkat barang ka apa ka rupanya tolong jadi pelakon untuk watak2 architecture student... nak tengok hasil videonya yang begitu cunn....tngok sini Design Fest 2015 Politeknik Merlimau














Jumaat, 13 November 2015

Mengumpul kembali kenangan semester4 PART2


Assalamualaikum .. haiii

jumpak lagi kita dalam mengumpul kembali kenangan semester4 PART2 ni . . kan haritu aku dah cakap lepas part1 ada lagi sambungan dia,mana boleh memori aku sampai hari raya tu kan,banyak lagi kenangan yang aku nak share dekat hangpa semua nih ..

Assigment pun dah makin berlambak tambah2 dengan subject paling strongger iaitu Design3 .. ini memang betol2 killer subject la bagi student architecture , assigment dia pikir macam tak dak assigment lain nak kena buat nuuhh .  firstly kena pi buat case study dekat site yang aku tak tau macam mana .

nih time dalam bas otw nak pi site dekat alor star ja pun,punya mengharapkan dapat site jauh2 . .


nahh .. sampai saja dekat site semua ternganga,tertanya2,tergaru kepala. apa betoi ka nih site kami yang kami semua kena buat case study . ya ampuunn .. gimana nih,semak samun,mcam mana nak ukur semua . . kalau ada kasut bot tak pa la jugakkan,dengan hari nak hujan,nampak tak lecturer aku tu dia sediakan payung sebelum hujan. nasib la sebelum mulakan case study nih kami semua diberi kumpulan dan tugasan masing-masing,group aku just cari history tempat tu dengan cara menemu ramah penduduk disitu . nasib senang..



tengok la nasib kawan2 aku nih .. haha basah lencun sebab hujan,tempat berteduh tak dak pulak,nasib la site tu bersebelahan dengan balai bomba,group aku tak sedar pun kata hujan sebab kami masuk dalam office balai bomba nih,jumpa dengan orang lama dekat office ni untuk tau sejarah tempat nih.agak lama jugak la hujan lebat nih sampai semua tergendala . .



di sebalik bilik guard tu ada lecturer tau . . hihi sama-sama bertedeuh la puan ya . . 


bila hujan makin seqiyat bak kata oqang kedah hihi renyai laa . . kami meneruskan mencari penduduk kampung yang tinggal lama disitu , kami dapat sedikit maklumat yang tanah tu sebelum ini milik siapa tapi sayangnya pemiliknya sudah meninggal dunia dan lebih parah lagi kami tak dapat berjumpa dengan ahli keluarganya untuk dapatkan maklumat sebab depa semua tak dak kat situ,semuanya tinggal di bandar . jalan - jalan ada jumpa dua orang makcik nih . tak silap aku case study nih masa bulan puasa la .. ups,spatutnya masuk dalam kenangan part1 kan , apa kisah .. haha asalkan dapat kongsi cerita dan pengalaman.
balik pada cerita nih,makcik2 nih tengah buat bubur lambuk tau untuk diberi kepada jemaat surau dan penduduk sekitar situ.boleh dikatakan setiap hari mereka menyediakan bubur lambuk ni .



yang paling aku tak tahan time nih , hujan lebat .. tiba2 member yang lain call gitau bas nak gerak . WHATT !! dah la hujan lebat aku and group aku masih berkeliaran cari maklumat . tiba nampak bas dah jalan kami menjerit2 orang kedah cakap keloi laa .. punya keloi bas nak habaq kami ada kat situ .. tak perasan pulak pintu keluar madrasah tu ada dua,kami keluar pintu belakang tengok2 bas lajak pi behenti kat pintu utama ,haaiihh penat aku , lari lari dan terus lari dalam hujan lebat .. haha lawak la... makcik2 tu sempat lambai tangan dekat kami.habis basah kuyup,sejuk ding ding la .. 



bila dah selesai semua case study,mula la nak buat model,upss ..semester sebelum2 nih boleh la buat model deisgn building individu and group tapi semester kali nih kami tak payah buat modelll ! haha lega sikit tapi yang teqoknya semua benda kena buat dalam laptop , drawing guna autocadd,pindah ke sketchup pastu lumion . . addodoii haha nak print tu saiz besaq gedabak ,, harga tu toksah dok tanya lahhh ,, haha habis duit kot situ jela kalau drawing lecturer xsuka kena print balik.
kali ni just buat model site ja . . boleh la dalam 2malam siap . .balik rumah pun pagi2 buta jugak la. . huhu . 

pic nih time dalam studio nak siapkan model site kami .


                                                berehat and selpiaq dulu . . .


Subject yang paling aku suka dan rasa santai ialah multimedia .. i love multimedia sebab dari sekolah lagi aku dah belajaq multimedia . . first projek kami semua kena buat video travelogue tempat2 yang menarik . . cehh mula2 plan nak p langkawi kan , . sebab tempat dia menarik . . tapi tak jadi sebab tak cukup modal,hanya mampu jalan2 dekat perlis jelah, Gua Kelam . . plan nak p banyak tempat tapi disebabkan masalah member2 group ada yang sampai kedah lambat so boleh pi satu tempat jelah .

preparation my camera . . i love it . . 


ini masa dalam gua kelam , aku heran sungguh dengan member2 aku nih,aku punya bawak tiga camere nak bagi mudah kerja tapi ada tak mau guna sebab tak qeti,adehh pening aku . . 






dah habis semua shoot kami semua p makan dekat tepi pantai kuala perlis.. mak aii dia punya harga ,, haha tok sah dok kata .. huhu baik aku beli cucuk2 tu lagi kenyang .. 



ini sebahagian dari screenshoot video kami .. nak tengok video sepenuh nya klik sebelah ni Travelogue Gua Kelam








ok selesai sudah untuk part2 . . tunggu tau .. ada lagi untuk part3 . . hihi 
sekian dari aliya budak blogger,














jom baca entri lia yang lain pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...